- 13:00 (3Gp01) 学 食
Production of extracellular vesicles in coculture of lactic acid bacteria and yeasts
…… Yasukaze Nishimura, ○Honoka Kawakami, Yosio Katakura, Shino Yamasaki-Yashiki (Fac. Chem. Mater. Bioeng., Kansai Univ.)
乳酸菌と酵母の共培養系における細胞外小胞の産生
…… 西村 泰風, ○川上 歩夏, 片倉 啓雄, 山崎 思乃 (関西大・化生工)
- 13:12 (3Gp02) 食
Analysis of functional ingredients of tempe-like fermented Moringa oleifera seeds (Moringa tempe) prepared with Rhizopus species
…… Hideyuki Aoki1, Yuka Nabeshima2, Tomoko Mori1, Yoshie Ueno3, ○Hiroshi Oyama2 (1Ikeda Food Res. Co. Ltd., 2Grad. Sch. Sci. Eng., Setsunan Univ., 3Dept. of Home Econ., Kyoto Women’s Univ.)
リゾプス属で調製したモリンガ種子発酵物(モリンガテンペ)の機能性成分の 分析
…… 青木 秀之1, 鍋島 優夏2, 森 朋子1, 上野 義栄3, ○尾山 廣2 (1池田食研, 2摂南大院・理工, 3京都女子大)
- 13:24 (3Gp03) 食
An exploration of microalgae as a NAD+ booster
…… ○Kai Ishida, Akihiro Koinui, Masayoshi Nakatani, Yuuko Shinohara (R&D Div. NIDEK Co., Ltd)
NAD+増量効果のある微細藻類の探索
…… ○石田 快, 小乾 彰紘, 中谷 正義, 篠原 結子 (ニデック・研究開発)
- 13:36 (3Gp04) 食
Stimulation of intestinal tract immunity by prebiotics of seaweed-derived dietary fiber, ascophyllan
…… ○Yuki Narita, Maki Moriwaki (Grad. Sch. Sci. Eng., Univ. Toyama)
海藻由来多糖アスコフィランのプレバイオティクスによる腸管免疫の活性化
…… ○成田 有輝, 森脇 真希 (富山大院・理工)
- 13:48 (3Gp05) 食 農
Development of low-turbidity technology for rinse-free rice by the electro-statical approach
…… ○Yusuke Masuko1, Kenji Akiba2, Azusa Ozama2, Takahiko Masuko2, Hiroshi Arai2, Masanori Watanabe1 (1Grad. Sch. Agric., Yamagata Univ., 2Yamamoto co., ltd.)
静電処理による無洗米の低濁度化技術の開発
…… ○増子 祐介1, 秋葉 憲二2, 小座間 梓2, 増子 貴彦2, 荒井 広志2, 渡辺 昌規1 (1山形大院・農, 2山本製作所)
- 14:00 Break
- 14:12 (3Gp06) 食 農
Development of environmental harmonized okra polysaccharides extraction process
…… ○Mikhael-Christ Dossou-Yovo, Masanori Watanabe (Grad. Sch. Agric. Yamagata Univ.)
- 14:24 (3Gp07) 食
Angiotensin-converting enzyme inhibitory peptides from protease hydrolysate of barley protein
…… ○Kaito Endo1, Takefumi Karashima2, Hideharu Takashita2, Hirokazu Akiyama1, Kazunori Shimizu1, Hiroyuki Honda1 (1Grad. Sch. Eng., Nagoya Univ., 2Sanwa Shurui Co., Ltd)
大麦タンパク質由来アンジオテンシン変換酵素阻害ペプチドの探索
…… ○遠藤 快斗1, 辛島 健文2, 高下 秀春2, 秋山 裕和1, 清水 一憲1, 本多 裕之1 (1名大院・工, 2三和酒類)
- 14:36 (3Gp08) 学 食
Identification of soy-derived peptides with micelle disruption activity of secondary bile acids
…… ○Shota Shimizu1, Keita Hirano2, Tsutomu Saitou2, Hirokazu Akiyama1, Kazunori Shimizu1, Hiroyuki Honda1 (1Grad. Sch. Eng., Nagoya Univ., 2Fuji Oil Holdings Inc. Research Institute for Creating the Future)
大豆タンパク質由来二次胆汁酸ミセル崩壊ペプチドの同定
…… ○清水 翔太1, 平野 啓太2, 齋藤 努2, 秋山 裕和1, 清水 一憲1, 本多 裕之1 (1名大院・工, 2不二製油グループ本社 未来創造研究所)
- 14:48 (3Gp09) 食 医
A green process using enzyme, ultrasound, and ultrafiltration for extraction and purification of chondroitin sulfate from jumbo squid cartilage
…… Wen Rui Tang, Jun Rong Zhang, Kai Ruei Yang, Ming Fong Tsai, ○Chia Hung Kuo (Department of Seafood Science, National Kaohsiung University of Science and Technology)
- 15:00 (3Gp10) 食
L-anserine increases myodifferentiation and muscle contractility in primary human skeletal muscle cells
…… ○Akitoshi Nagai1,2, Masayuki Ida1, Takayuki Izumo1, Masaaki Nakai1, Hiroyuki Honda2, Kazunori Shimizu2 (1Suntory Wellness Ltd., 2Grad. Sch. Eng., Nagoya Univ.)
L-アンセリンは初代ヒト骨格筋細胞の筋分化および筋収縮力を向上させる
…… ○永井 研迅1,2, 井田 正幸1, 出雲 貴幸1, 中井 正晃1, 本多 裕之2, 清水 一憲2 (1サントリーウエルネス, 2名大院・工)
- 15:12 Break
- 15:24 (3Gp11) 学 食
Functional Prediction of Agricultural Products by Targeted Proteomics and Neural Networks
…… ○Yuya Iwakiri, Katsuhisa Kurogi, Kiyoko Nagahama, Yoichi Sakakibara (Fac. Agric., Univ. Miyazaki)
ターゲットプロテオミクスとニューラルネットワークによる農産物の機能性予測
…… ○岩切 裕哉, 黒木 勝久, 永濱 清子, 榊原 陽一 (宮崎大・農)
- 15:36 (3Gp12) 食 農
Sugarcane metabolome compositional variation based on cultivation conditions in Tokunoshima island
…… ○Yasuhiro Date1, Chiaki Ishikawa2, Mitsunori Sato3, Kenichi Inoue3, Hiroshi Ono1 (1NAAC, 2NFRI, 3Kagoshima Pref. Ins. Agri. Dev.)
NMRメタボロミクスによるサトウキビ蔗汁の構成成分評価
…… ○伊達 康博1, 石川 千秋2, 佐藤 光徳3, 井上 健一3, 小野 裕嗣1 (1農研機構・分析研, 2農研機構・食品研, 3鹿児島・農総セ)
- 15:48 (3Gp13) 食
Investigation of polyamines distribution in moldy cheese using mass spectrometry imaging
…… ○Soichiro Ikuta1,2, Shinsuke Fujiwara1,2 (1Grad. Sch. Sci. Technol., Kwansei Gakuin Univ., 2Sch. Biological Environmental Sci., Kwansei Gakuin Univ.)
質量分析イメージング法を用いたカビチーズにおけるポリアミン類局在の可視化
…… ○生田 宗一郎1,2, 藤原 伸介1,2 (1関西学院大院・理工, 2関西学院大・生命環境)
- 16:00 (3Gp14) 食 化 医 環 基
Comparison of malodor-responsive odorant receptors among animal species
…… ○Yosuke Fukutani, Reina Kanemaki, Haruka Saito, Mei Saito, Masafumi Yohda (Grad. Sch. Eng., Tokyo Univ. Agric. Technol.)
悪臭応答性嗅覚受容体の動物種間の機能比較
…… ○福谷 洋介, 金枚 玲奈, 斉藤 遥, 齋藤 芽生, 養王田 正文 (農工大院・工)
- 16:12 (3Gp15) 学 食
Increase in antioxidant ability of antioxidants upon inclusion in beta-1,3-1,6-glucan nanoparticles
…… ○Shoma Kannan, Nanako Doi, Kazuya Koumoto (FIRST, Konan Univ.)
β-1,3-1,6-グルカンナノ粒子への包接に伴う抗酸化物質の抗酸化力の上昇
…… ○河南 翔馬, 土居 菜々子, 甲元 一也 (甲南大院・フロンティアサイエンス)
- 16:24 (3Gp16) 食 農
Beverage evaluation using cell-sized liposomes made from phospholipids on microscopic observation
…… ○Tsuyoshi Yoda (AITC, Ind. Res. Inst.)
リン脂質からなる細胞サイズリポソームの顕微鏡観察を利用した飲料評価
…… ○依田 毅 (青森産技・工総研)