- 15:30 (2Lp01) 化 基
Examination of method for collecting skin resident bacteria and culture characteristics of isolated microorganisms
…… ○Naohiko Taga, Yuuto Fukuda (Sch. Agric., Tokai Univ.)
皮膚常在菌の採取方法の検討および分離微生物の培養特性
…… ○多賀 直彦, 福田 裕斗 (東海大・農)
- 15:42 (2Lp02) 学 環 農
Exploration and characterization of gut bacteria involved in growth promotion of beetle larvae
…… ○Yusuke Yatsushiro, Huto Asano, Hiroaki Kodama (Grad. Sch. Horticul., Chiba Univ.)
カブトムシ幼虫の成長促進に関与する腸内細菌の探索と特性評価
…… ○八代 祐典, 浅野 風斗, 児玉 浩明 (千葉大院・園芸)
- 15:54 (2Lp03) 学 基
Analysis of the characteristics of Horornis diphone feces and their effect on the growth of indigenous skin bacteria
…… ○Manami Saito1, Hideki Aoyagi1,2 (1Grad. Sch. Deg. P. Agro-Bioresour. Sci. Technol., Univ. Tsukuba, 2Inst. Life Environ. Sci., Univ. Tsukuba)
ウグイス糞の諸特性と皮膚常在菌に及ぼす影響の解析
…… ○齋藤 愛弥1, 青柳 秀紀1,2 (1筑波大院・生物資源科学学位P, 2筑波大・生命環境系)
- 16:06 (2Lp04) 食 基
Cultivation and analysis of bacterial community structure present in wooden barrels used in soy sauce brewing
…… Daisuke Matsuzaki1, ○Karin Miki1, Hideki Aoyagi1,2 (1Grad. Sch. Deg. P. Agro-Bioresour. Sci. Technol., Univ. Tsukuba, 2Inst. Life Environ. Sci., Univ. Tsukuba)
木桶を用いた醤油醸造環境中の細菌群集構造の解析と培養化
…… 松﨑 大典1, ○三木 夏凛1, 青柳 秀紀1,2 (1筑波大院・生物資源科学学位P, 2筑波大・生命環境系)
- 16:18 (2Lp05) 食 化 基
Effect of food additives on the model microbiota system of intestinal bacteria (part 3)
…… Tsumugi Ashizawa1, ○Hiroto Suzuki2, Reika Momoi2, Hideki Aoyagi1,2,3 (1Grad. Sch. Deg. P. Agro-Bioresour. Sci. Technol., Univ. Tsukuba, 2Coll. Agro-Biological Resour. Sci., Univ. Tsukuba, 3Inst. Life Environ. Sci., Univ. Tsukuba)
食品添加物が腸内細菌やモデル複合系に及ぼす影響の解析(第3報)
…… 芦沢 紬希1, ○鈴木 大斗2, 桃井 玲香2, 青柳 秀紀1,2,3 (1筑波大院・生物資源科学学位P, 2筑波大・生物資源, 3筑波大・生命環境系)
- 16:30 Break
- 16:42 (2Lp06) 医 農 基
Subtractive modification of microbiota using bacteriophages
…… ○Kenji Okano, Tomoki Tanaka, Hiroaki Iwaki (Fac. Chem. Mater. Bioeng., Kansai Univ.)
バクテリオファージを用いた微生物菌叢の減算的改変
…… ○岡野 憲司, 田中 友樹, 岩木 宏明 (関西大・化生工)
- 16:54 (2Lp07) 学 食 化 医 環 基
Enhancing gene expression in Chlamydomonas reinhardtii using CRISPR-transcriptional activation system
…… ○Kokoro Miyazoe, Yoshinori Kawabe, Masamichi Kamihira (Grad. Sch. Eng., Kyushu Univ.)
CRISPR転写活性化システムによる微細藻類クラミドモナスでの遺伝子発現増強
…… ○宮副 こころ, 河邉 佳典, 上平 正道 (九大院・工)
- 17:06 (2Lp08) 食 医 基
Development of evaluation, selection, and acquisition methods for probiotics resistant to human gastrointestinal stress (Part 2)
…… ○Takuma Kozawa1, Ayumi Kozu1, Hideki Aoyagi1,2 (1Grad. Sch. Deg. P. Agro-Bioresour. Sci. Technol., Univ. Tsukuba, 2Inst. Life Environ. Sci., Univ. Tsukuba)
ヒト消化管ストレスに耐性を有するプロバイオティクスの新規な評価・選抜・取得法の開発 (第2報)
…… ○小澤 拓真1, 髙津 あゆみ1, 青柳 秀紀1,2 (1筑波大院・生物資源科学学位P, 2筑波大・生命環境系)
- 17:18 (2Lp09) 化 医
Development of Bacillus subtilis technology for antibody fragments production
…… ○Takuto Tojo, Hiroki Nishiguchi, Hidetoshi Inoue, Mayumi Wada, Tomoyuki Oura, Yuichi Tsuboi, Akihito Kawahara, Shingo Koyama, Yasushi Kageyama, Yasushi Takimura (Kao Corp.)
低分子抗体生産に向けた枯草菌技術の開発
…… ○東條 卓人, 西口 大貴, 井上 英俊, 和田 真由美, 大浦 智之, 壺井 雄一, 川原 彰人, 小山 伸吾, 影山 泰, 瀧村 靖 (花王)
- 17:30 (2Lp10) 学 医
Effective production of shingle chain variable fragment using recombinant Escherichia coli by high cell density culture
…… ○Daisuke Yamaguchi, Yoichi Kumada, Jun-ichi Horiuchi (Grad. Sch. Sci. Technol., Kyoto Inst. Technol.)
組換え大腸菌の高密度培養による単鎖抗体の効率的生産
…… ○山口 大介, 熊田 陽一, 堀内 淳一 (京工繊大院・工芸科学)