- 15:30 (2Fp01) 食
Optimization of beer brewing method with SAKE yeast developed in FUKUSHIMA prefecture
…… ○Natsuko Nakajima, Takanori Saito (Industrial Technology Institute Fukushima Prefectural Government)
福島県オリジナル清酒酵母を用いたビール醸造方法の最適化
…… ○中島 奈津子, 齋藤 嵩典 (福島県ハイテクプラザ)
- 15:42 (2Fp02) 食
Characteristics of the EHL gene disruptant in sake yeast
…… ○Kazuko Tomonaga, Kouta Watanabe, Toshimori Kadokura, Shunichi Nakayama (Fac. Appl. Biosci., Tokyo Univ. Agric.)
清酒酵母におけるEHL遺伝子破壊株の諸性質
…… ○友永 佳津子, 渡邉 康太, 門倉 利守, 中山 俊一 (東農大・応生科)
- 15:54 (2Fp03) 食
Application of ultra-high pressure homogenization to pasteurization process of sake production
…… ○Gen-ya Arakawa, Ken-ji Yokoi (Toyama Pref. Food Res. Inst.)
超高圧ホモジナイザーの清酒殺菌工程への応用
…… ○荒川 弦矢, 横井 健二 (富山県食品研究所)
- 16:06 (2Fp04) 食 基
The effect of Lignin to the growth and morphology of Aspergillus oryzae
…… ○Takumi Tanaka1, Liyun Liu1, Kanae Sakai1, Hideyuki Yamashita2, Sharon Marie Bahena Garrido3, Kazuhiro Iwashita3, Ken-ichi Kusumoto1 (1Grad. Sch. Eng., Osaka Univ., 2Higuchi Matsunosuke Shoten Co., Ltd., 3NRIB)
黄麹菌Aspergillus oryzaeの生育にリグニンが及ぼす影響
…… ○田中 拓未1, 劉 利雲1, 酒井 香奈江1, 山下 秀行2, Garrido Sharon Marie Bahena3, 岩下 和裕3, 楠本 憲一1 (1阪大院・工, 2樋口松之助商店, 3酒総研)
- 16:18 (2Fp05) 食
The effect of low SAM accumulation on low hineka odor in sake brewed with a non-Kyokai yeast
…… ○Yusuke Shibata1, Tasuku Yamada1, Yuriko Ikeda2, Muneyoshi Kanai2, Tsutomu Fujii3, Takeshi Akao2, Tetsuya Goshima2, Atsuko Isogai2, Toshinari Takahashi1 (1Kiku-Masamune Sake Brewing Co., Ltd., 2NRIB, 3Fukushima Univ.)
協会系酵母と系統の異なる清酒酵母に見られる 「老香」を発生させにくい特長へのSAM低蓄積の関与
…… ○柴田 裕介1, 山田 翼1, 池田 優理子2, 金井 宗良2, 藤井 力3, 赤尾 健2, 五島 徹也2, 磯谷 敦子2, 高橋 俊成1 (1菊正宗酒造, 2酒総研, 3福島大)
- 16:30 Break
- 16:42 (2Fp06) 食 化 環 基
Estimation of cell density using cell diameter and optical density
…… ○Nobuo Fukuda (Biomed. Res. Inst., AIST)
細胞径および光学密度を用いた細胞密度の推定
…… ○福田 展雄 (産総研・バイオメディカル)
- 16:54 (2Fp07) 学 食
Identification of an operon and its regulator required for autoaggregation in Tetragenococcus halophilus
…… Ryuhei Endo1, ○Shiori Hotta2, Takura Wakinaka3, Yoshinobu Mogi3, Jun Watanabe1,2,3,4 (1Grad. Sch. Food and Agric. Sci. Fukushima Univ., 2Fac. Food and Agric. Sci. Fukushima Univ., 3Yamasa Corp., 4Inst. Ferment. Sci. Fac. Food and Agric. Sci. Fukushima Univ.)
Tetragenococcus halophilusにおいて自己凝集に必要なオペロンとその調節因子の同定
…… 遠藤 隆平1, ○堀田 詩織2, 脇中 琢良3, 茂木 喜信3, 渡部 潤1,2,3,4 (1福島大院・食農, 2福島大・食農, 3ヤマサ醤油, 4福島大・食農・発酵研)
- 17:06 (2Fp08) 食
Isolation of arginine deiminase mutants with arginine analogue canavanine
…… ○Takura Wakinaka1, Jun Watanabe1,2, Yoshinobu Mogi1 (1Yamasa Corp., 2Fac. Food and Agric. Sci. Fukushima Univ.)
カナバニンを用いたアルギニンデイミナーゼ破壊株の育種
…… ○脇中 琢良1, 渡部 潤1,2, 茂木 喜信1 (1ヤマサ醤油, 2福島大・食農)
- 17:18 (2Fp09) 食
Application of a low acetate-producing lactic acid bacterium to soy sauce fermentation starter
…… ○Keita Higuchi1, Yuya Nukagawa2, Takura Wakinaka1, Jun Watanabe1,2, Yoshinobu Mogi1 (1Yamasa Corp., 2Fac. Food and Agric. Sci. Fukushima Univ.)
酢酸低生産性醤油乳酸菌の醸造特性解析
…… ○樋口 敬太1, 額川 裕矢2, 脇中 琢良1, 渡部 潤1,2, 茂木 喜信1 (1ヤマサ醤油, 2福島大・食農)