- 13:30 (1Hp01) 学 食 医
Regulation of glutamine metabolism by dipeptide Ala-Gln in Escherichia coli
…… ○Mizuki Akimoto, Noritaka Iwai, Masaaki Wachi (Sch. Life Sci. Technol, Tokyo Tech)
大腸菌におけるジペプチドAla-Glnによるグルタミン代謝の制御
…… ○秋元 美月, 岩井 伯隆, 和地 正明 (東工大・生命理工)
- 13:42 (1Hp02) 学 環 基
Introduction of PET degradation pathway into Bacillus subtilis and evaluation of its degradation activity
…… Shiho Fujii1, ○Motohiko Tashiro1, Junko Yamamoto2, Shunsuke Inomata2, Wataru Hiratani1, Mika Uehara1, Sumitaka Hase1, Manato Akiyama1, Mitsuhiro Itaya2, Kenji Miyamoto1, Masakazu Kataoka2, Yasubumi Sakakibara1 (1Keio Univ., 2Eng. Fac. Eng., Shinshu Univ.)
PET分解経路遺伝子群の枯草菌への導入と分解活性の評価
…… 藤猪 志歩1, ○田代 元彦1, 山本 純子2, 猪又 俊輔2, 平谷 航1, 上原 美夏1, 長谷 純崇1, 秋山 真那斗1, 板谷 光泰2, 宮本 憲二1, 片岡 正和2, 榊原 康文1 (1慶大, 2信州大・工)
- 13:54 (1Hp03) 学 食 化 医
Constructing a strain library that takes a variety of glycolytic flux ratio by ribosome-binding sequences engineering in Escherichia coli
…… ○Tomoki Shimotani1, Shogo Sawada2, Yoshihiro Toya1, Hiroshi Shimizu1 (1Grad. Sch. Eng., Osaka Univ., 2AGC Inc.)
リボソーム結合配列の改変による幅広い解糖系のフラックス比を持つ大腸菌ライブラリの構築
…… ○下谷 朋輝1, 澤田 将吾2, 戸谷 吉博1, 清水 浩1 (1阪大院・工, 2AGC)
- 14:06 (1Hp04) 学 化 医
Gene disruption of the central metabolic pathway that enhances sugar consumption and secondary metabolite production in Streptomyces lividans
…… ○Kentaro Nakazawa1, Syogo Yamamoto2, Yota Tsuge1,3 (1Grad. Sch. Nat. Sci. Technol., Kanazawa Univ., 2NAGASE & CO., LTD, 3InFiniti, Kanazawa Univ)
放線菌Streptomyces lividansにおいて糖消費と二次代謝物生産を向上させる中央代謝経路の遺伝子破壊
…… ○中澤 堅太朗1, 山本 省吾2, 柘植 陽太1,3 (1金沢大院・自科, 2長瀬産業, 3金沢大・新学術)
- 14:18 (1Hp05) 学 基
Host metabolism reducing fitness cost imposed by plasmid carriage
…… ○Masaaki Hidaka1, Chiho Suzuki-Minakuchi1,2, Kenshi Suzuki1,2, Kazunori Okada1, Nobuyuki Okahashi3, Hideaki Nojiri1,2 (1Grad. Sch. Agric. Life Sci., Univ. Tokyo, 2CRIIM, Univ. Tokyo, 3Grad. Sch. IST, Osaka Univ.)
プラスミド保持による負荷を回避するための代謝制御様式の解明
…… ○日高 聖覚1, 水口 千穂1,2, 鈴木 研志1,2, 岡田 憲典1, 岡橋 伸幸3, 野尻 秀昭1,2 (1東大院・農生科, 2東大・微生物連携機構, 3阪大院・情報)
- 14:30 Break
- 14:42 (1Hp06) 環 基
Effect of glycolaldehyde on physiological states of cyanobacteria
…… ○Tatsumi Imada, Yoshihiro Toya, Hiroshi Shimizu (Grad. Sch. IST, Osaka Univ.)
シアノバクテリアにおけるグリコールアルデヒドによる生理状態への影響
…… ○今田 辰海, 戸谷 吉博, 清水 浩 (阪大院・情報)
- 14:54 (1Hp07) 基
Effect of glycerol on recombinant protein production in Escherichia coli
…… ○Hajime Saito1, Yoshihiro Ojima1, Shintaro Miyuki2, Koichi Fukunaga2, Terumichi Tsuboi2, Masayuki Azuma1 (1Grad. Sch. Eng., Osaka Metro. Univ., 2Sakamoto Yakuhin Kogyo Co., Ltd.)
基質としてのグリセリンが大腸菌の組換えタンパク質生産に与える影響の評価
…… ○齋藤 肇1, 尾島 由紘1, 幸 慎太郎2, 福永 浩一2, 坪井 輝道2, 東 雅之1 (1大阪公大院・工, 2阪本薬品工業(株))
- 15:06 (1Hp08) 学 化 医 基
Engineering the yeast Pichia pastoris for high-level production of aromatic compounds and understanding the metabolic mechanism
…… ○Ryota Kumokita1, Takahiro Bamba2, Akihiko Kondo1,2,3, Tomohisa Hasunuma1,2,3 (1Grad. Sch. Sci. Technol. Innov., Kobe Univ., 2EGBRC, Kobe Univ.,, 3CSRS, RIKENS)
ピキア酵母による芳香族化合物の大量生産および代謝メカニズムの解明
…… ○雲北 涼太1, 番場 崇弘2, 近藤 昭彦1,2,3, 蓮沼 誠久1,2,3 (1神戸大院・科技イノベ, 2神戸大・先端バイオ工研セ, 3理研・環境資源)
- 15:18 (1Hp09) 学 基
Development of a high-throughput 13C metabolic flux analysis method based on a small-scale culture system
…… ○Sota Nakaya, Taisuke Seike, Nobuyuki Okahashi, Fumio Matsuda (Grad. Sch. IST, Osaka Univ.)
小スケール培養系に基づくハイスループット13C代謝フラックス解析法の構築
…… ○仲矢 颯太, 清家 泰介, 岡橋 伸幸, 松田 史生 (阪大院・情報)
- 15:30 (1Hp10) 学 基
Comparative metabolomic analysis of yeast for carbon source diversification
…… ○Ayumu Kamiyama1, Taisuke Seike1,2, Fumio Matsuda1,2,3 (1Grad. Sch. IST, Osaka Univ., 2OTRI, Osaka Univ., 3Omics. Innov. Res. Lab, Osaka Univ. Shimadzu Corp)
炭素源多様化に向けた酵母のメタボローム比較解析
…… ○神山 歩夢1, 清家 泰介1,2, 松田 史生1,2,3 (1阪大院・情報, 2阪大・先導的学際研機構, 3阪大・島津協働研)
- 15:42 Break
- 15:54 (1Hp11) 医 基
Development of a quantitative analysis of central carbon metabolic flux for regulation of differentiation and function in mammalian cells
…… ○Takeo Taniguchi, Nobuyuki Okahashi, Fumio Matsuda (Grad. Sch. IST, Osaka Univ.)
動物細胞の分化・機能制御に資する中心炭素代謝流束の定量解析法の構築
…… ○谷口 赳夫, 岡橋 伸幸, 松田 史生 (阪大院・情報)
- 16:06 (1Hp12) 医 基
The metabolic analysis of CHL-YN cell through the analysis of organic / inorganic components in culture supernatant
…… ○Hirotaka Kuroda1,2,3, Kazuya Sorada1, Akari Noma1, Noriko Yamano-Adachi1, Junko Iida2,3, Takeshi Omasa1 (1Grad. Sch. Eng., Osaka Univ., 2Shimadzu Corp., 3Osaka Univ. Shimadzu Omics Innovation Research Laboratories, Osaka Univ.)
培養上清中の有機/無機成分分析による新規抗体生産宿主CHL-YN細胞の代謝解析
…… ○黒田 博隆1,2,3, 空田 和也1, 野間 あかり1, 山野-足立 範子1, 飯田 順子2,3, 大政 健史1 (1阪大院・工, 2島津製作所, 3大阪大学・島津分析イノベーション協働研究所)
- 16:18 (1Hp13) 医 基
Investigation for identification of key medium components of CHL-YN cells
…… ○Kazuya Sorada1, Hirotaka Kuroda1,2,3, Akari Noma1, Noriko Yamano-Adachi1, Takeshi Omasa1 (1Grad. Sch. Eng., Osaka Univ., 2Shimadzu Corp., 3Osaka Univ. Shimadzu Omics Innovation Research Laboratories, Osaka Univ.)
新規抗体生産宿主CHL-YN細胞の重要培地成分同定に向けた検討
…… ○空田 和也1, 黒田 博隆1,2,3, 野間 あかり1, 山野-足立 範子1, 大政 健史1 (1阪大院・工, 2島津製作所, 3大阪大学・島津分析イノベーション協働研究所)
- 16:30 (1Hp14) 学 食
Profiling of components in sour beer and analysis of correlation with their flavor characteristics
…… ○Kyoya Onishi1, Eiichiro Fukusaki1,2,3, Masahiro Furuno1 (1Grad. Sch. Eng., Osaka Univ., 2Osaka University Shimadzu Omics Innovation Research Laboratories, 3OTRI, Osaka Univ.)
サワービールの成分プロファイリングと特徴的な香味属性との相関解析
…… ○大西 喬也1, 福崎 英一郎1,2,3, 古野 正浩1 (1阪大院・工, 2大阪大学島津分析イノベーション協働研究所, 3阪大・先導的学際研機構)
- 16:42 (1Hp15) 食
Metabolomics based investigation of the differences between traditional soy sauce and modern soy sauce
…… ○Yoshika Maekawa1, Eiichiro Fukusaki1,3,4, Miho Imamura2, Miki Nakamura2 (1Grad. Sch. Eng., Osaka Univ., 2Kikkoman Corp., 3Industrial Biotechnology Initiative Division, Institute for Open and Transdisciplinary Research Initiatives, Osaka Univ,, 4Osaka University Shimadzu Omics Innovation Research Laboratories)
メタボロミクスに基づく伝統的な醤油と近代的な醤油の差異の探索
…… ○前川 佳花1, 福崎 英一郎1,3,4, 今村 美穂2, 中村 美月2 (1阪大院・工, 2キッコーマン, 3大阪大学先導的学際研究機構, 4大阪大学島津分析イノベーション協働研究所)
- 16:54 (1Hp16) 食 化 基
Improvement of valine and isobutanol production in sake yeast by Ala31Thr substitution in the regulatory subunit of acetohydroxy acid synthase
…… ○Shota Isogai1, Akira Nishimura1, Naoyuki Murakami2, Natsuki Hotta2, Atsushi Kotaka2, Yoichi Toyokawa1, Hiroki Ishida2, Hiroshi Takagi1 (1Grad. Sch. Biol. Sci., NAIST, 2Res. Inst., Gekkeikan Sake Co., Ltd.)
アセトヒドロキシ酸シンターゼ制御サブユニットのAla31Thr置換による清酒酵母のバリンおよびイソブタノール生産性の向上
…… ○磯貝 章太1, 西村 明1, 村上 直之2, 堀田 夏紀2, 小高 敦史2, 豊川 洋一1, 石田 博樹2, 髙木 博史1 (1奈良先端大・バイオ, 2月桂冠・総研)