- 13:30 (1Fp01) 食
Analysis of microbiome in soy sauce fermentation and aging process
…… ○Mizuno Yuichi1,2, Yoshimura Takashi3, Sawada Kazutaka3, Tsuge Keisuke3, Nagano Yukio4, Yoshizaki Yumiko5, Goto Masatoshi6, Kobayashi Genta6 (1United Grad. Sch. Agric. Sci., Kagoshima Univ., 2Miyajima Shoyu Co.,Ltd., 3Ind. Technol. Ctr. Saga, 4Anal. Res. Ctr. Exp. Sci., Saga Univ., 5Fac. Agric., Kagoshima Univ., 6Fac. Agric., Saga Univ.)
醤油発酵・熟成工程における微生物叢の解析
…… ○水野 裕一1,2, 吉村 臣史3, 澤田 和敬3, 柘植 圭介3, 永野 幸生4, 吉﨑 由美子5, 後藤 正利6, 小林 元太6 (1鹿児島大院・連農, 2宮島醤油, 3佐賀県工技セ, 4佐賀大・分析セ, 5鹿児島大・農, 6佐賀大・農)
- 13:42 (1Fp02) 食
Development of SNP markers to identify lineage of superior Kyokai sake yeast and the related strains
…… Yan Zhou1, Shogo Sakurai1,2, Xiaohong Zheng1, Tetsuya Goshima1, Muneyoshi Kanai1, Hitoshi Shimoi3, Naoto Okazaki3, ○Takeshi Akao1,2 (1NRIB, 2Grad. Sch. Integr. Sci. Life, Hiroshima Univ., 3Society of Brewing, Japan)
優良きょうかい清酒酵母の系統間の判別を可能とするSNPマーカーの開発
…… 周 延1, 櫻井 省吾1,2, 鄭 暁紅1, 五島 徹也1, 金井 宗良1, 下飯 仁3, 岡崎 直人3, ○赤尾 健1,2 (1酒総研, 2広島大院・統合生命科学, 3醸造協会)
- 13:54 (1Fp03) 食 環 農
Transcriptomic profiles of Aspergillus oryzae RIB40 and RIB143 responding to humic acid
…… ○Liyun Liu, Kanae Sakai, Takumi Tanaka, Ken-Ichi Kusumoto (Grad. Sch. Eng., Osaka Univ.)
- 14:06 (1Fp04) 食 基
Search for plant-microbe interaction factors using yeast alcohol fermentation as an indicator
…… ○Yukiko Nakase, Yuichi Morozumi, Yukiko Sugimoto, Daisuke Watanabe (Grad. Sch. Biol. Sci., NAIST)
酵母のアルコール発酵を指標とした植物-微生物間相互作用因子の探索
…… ○中瀬 由起子, 両角 佑一, 杉本 幸子, 渡辺 大輔 (奈良先端大・バイオ)
- 14:18 (1Fp05) 食 基
Analysis of Aspergillus oryzae acid phosphatases involved in nucleic acid-based umami component degradation
…… ○Kanae Sakai1, Tadahiro Suzuki2, Yuichiro Horii3, Yutaka Wagu4, Ken-Ichi Kusumoto1 (1Grad. Sch. Eng., Osaka Univ., 2NARO, 3Niigata Food Res. Center, 4Bio’c Co., Ltd.)
核酸系うまみ成分分解に関与する麹菌酸性ホスファターゼの解析
…… ○酒井 香奈江1, 鈴木 忠宏2, 堀井 悠一郎3, 和久 豊4, 楠本 憲一1 (1阪大院・工, 2農研機構, 3新潟食品研究セ, 4ビオック)
- 14:30 Break
- 14:42 (1Fp06) 食
Breeding of a Sake Yeast with Improved Isobutyl Acetate Productivity and Analysis of the Effects of Nitrogen Source
…… ○Shogo Kakoi, Takuya Asai, Takafumi Kubodera, Takahiro Akashi (HAKUTSURU SAKE BREWING)
酢酸イソブチル高生産酵母の育種と窒素源の影響解析
…… ○圍 彰吾, 浅井 拓也, 窪寺 隆文, 明石 貴裕 (白鶴酒造)
- 14:54 (1Fp07) 学 食
Exploring fermentation-promoting compounds using a shochu brewing model
…… ○Satoshi Ebe1, Naruyuki Maruoka2, Hideharu Takashita2, Hisashi Hoshida3, Rinji Akada3 (1Grad. Sch. Sci. Tech. Innov., Yamaguchi Univ., 2Sanwa Shurui Co., Ltd, 3Fac. Eng., Yamaguchi Univ.)
モデル化焼酎醸造系における発酵促進成分の探索
…… ○江部 聡1, 丸岡 生行2, 髙下 秀春2, 星田 尚司3, 赤田 倫治3 (1山口大院・創成科学, 2三和酒類, 3山口大・工)
- 15:06 (1Fp08) 食
Functional analysis of V-ATPase in highly fermentative yeast, Bafilomycin A1 resistant strain
…… ○Mai Nakase, Takuya Asai, Takafumi Kubodera, Takahiro Akashi (Hakutsuru Sake Brewing Co., Ltd.)
高発酵性酵母Bafilomycin A1耐性株のV-ATPase機能解析
…… ○中瀬 舞, 浅井 拓也, 窪寺 隆文, 明石 貴裕 (白鶴酒造)
- 15:18 (1Fp09) 食
Changes in antioxidant during mash making process of sake with kimoto-style seed mash
…… ○Tomotsugu Noguchi, Wataru Kawahara, Taku Ishikawa, Keisuke Tobita (Ind. Technol. Innov. Cent. Ibaraki)
生もと系酒母造りの清酒醪における抗酸化成分の消長
…… ○野口 友嗣, 河原 航, 石川 卓, 飛田 啓輔 (茨城産技セ)
- 15:30 (1Fp10) 基
The increased levels of reactive oxygen species resulting from heat stress in the yeast strain DBY746 are related to mitochondria
…… ○Takeo Miki, Ayako Sano (Integr. Grad. Sch. Med. Eng. Agric. Sci, Univ. Yamanashi)
酵母DBY746株の熱ストレスによる活性酸素量増大とミトコンドリアとの関連性
…… ○三木 健夫, 佐野 絢子 (山梨大院・医工農)
- 15:42 Break
- 15:54 (1Fp11) 食 環 基
Improved effect of low temperature treatment on inhibition of yeast proteasome activity under severe ethanol stress
…… Vo Thi Anh Nguyet, Ryoko Ando, Noboru Furutani, ○Shingo Izawa (Grad. Sch. Sci. Technol., Kyoto Inst. Technol.)
エタノールによる酵母プロテアソームの活性阻害に対する低温処理の改善効果
…… Nguyet Vo Thi Anh, 安東 稜子, 古谷 昇, ○井沢 真吾 (京工繊大院・工芸科学)
- 16:06 (1Fp12) 学 食
Metabolic regulation of ethanol utilization during acetic acid fermentation in Acetobacter pasteurianus, an acetic acid bacteria used for vinegar brewing
…… ○Miyu Sato1, Hisatoshi Matuo1, Ayano Maruyama2, Ryosuke Unno1, Toshihiro Suzuki1,2, Morio Ishikawa1,2 (1Grad. Sch. Appl. Biosci., Tokyo Univ. Agric., 2Fac. Appl. Biosci., Tokyo Univ. Agric.)
食酢醸造用酢酸菌Acetobacter pasteurianusの酢酸発酵時におけるエタノール資化に関する代謝調節機構の解明
…… ○里 実優1, 松尾 弥俊1, 丸山 彩乃2, 海野 良輔1, 鈴木 敏弘1,2, 石川 森夫1,2 (1東農大院・応生, 2東農大・応生科)
- 16:18 (1Fp13) 食
Study on Alpha-EG and Purines in Ginjo Brewing
…… ○Yusaku Ishibashi1, Hiroyuki Takayama2, Shusaku Tada2, Kenji Ozeki1 (1Genome Biotechnol. Lab., Kanazawa Inst. Technol., 2Amano Enzyme Inc.)
吟醸仕込みにおけるα-EGとプリン体の研究
…… ○石橋 勇作1, 高山 宗幸2, 多田 周作2, 尾関 健二1 (1金工大・ゲノム研, 2天野エンザイム)
- 16:30 (1Fp14) 食
Breeding of high-ethyl caproate producing yeast from Gunma G101 yeast by ion-beam irradiation
…… ○Takashi Watanabe1, Katsuya Satoh2, Yutaka Oono2, Tajima So1 (1Gunma Ind. Technol. Center, 2QST Takasaki)
イオンビーム照射による群馬G101酵母からのカプロン酸エチル高生産性酵母の育種
…… ○渡部 貴志1, 佐藤 勝也2, 大野 豊2, 田島 創1 (1群馬産技セ, 2量研高崎研)
- 16:42 (1Fp15) 食 基
Elucidation of the higher fermentation ability of a non-kyokai sake yeast
…… ○Kotaro Mori1,2, Taisuke Seike1, Tasuku Yamada2, Nobuchika Tanaka2, Fumio Matsuda1 (1Grad. Sch. IST, Osaka Univ., 2Kiku-Masamune Sake Brewing Co., Ltd.)
協会系酵母とは異なる系統に属する清酒酵母の高発酵性メカニズムの解明
…… ○森 光太郎1,2, 清家 泰介1, 山田 翼2, 田中 伸哉2, 松田 史生1 (1阪大院・情報, 2菊正宗酒造)
- 16:54 (1Fp16) 食 化 基
Functional analysis of citrate exporter homologs in the white koji fungus, Aspergillus luchuensis mut. kawachii
…… Atsushi Nishitani1, Kentaro Hiramatsu2, Chihiro Kadooka3, Kazutaka Sawada4, Kayu Okutsu2, Yumiko Yoshizaki1,2, Kazunori Takamine1,2, Masatoshi Goto5, Hisanori Tamaki1,2, ○Taiki Futagami1,2 (1United Grad. Sch. Agric. Sci., Kagoshima Univ., 2Fac. Agric., Kagoshima Univ., 3Fac. Biotechnol. Life Sci., Sojo Univ., 4Ind. Tech. Cent. Saga, 5Fac. Agric., Saga Univ.)
白麹菌Aspergillus luchuensis mut. kawachiiにおけるクエン酸排出輸送体ホモログの機能解析
…… 西谷 篤1, 平松 健太郎2, 門岡 千尋3, 澤田 和敬4, 奥津 果優2, 吉﨑 由美子1,2, 髙峯 和則1,2, 後藤 正利5, 玉置 尚徳1,2, ○二神 泰基1,2 (1鹿児島大院・連農, 2鹿児島大・農, 3崇城大・生物生命, 4佐賀工技セ, 5佐賀大・農)