- 13:30 (1Bp01) 食
Functional analysis of feedback inhibition-insensitive variants of N-acetyl glutamate kinase found in Sake yeast mutants with ornithine overproduction
…… ○Masataka Ohashi1, Shota Isogai2, Hiroshi Takagi2 (1Nara Pref. Inst. Ind. Dev., 2Grad. Sch. Biol. Sci., NAIST)
オルニチン高生産清酒酵母に見出したフィードバック阻害非感受性変異型N-acetyl glutamate kinaseの機能解析
…… ○大橋 正孝1, 磯貝 章太2, 髙木 博史2 (1奈良産振セ・バイオ・食品グループ, 2奈良先端大・バイオ)
- 13:42 (1Bp02) 学 環 基
Functional analysis of novel dioxygenases from Phanerochaete chrysosporium
…… ○Koki Nakamura, Hiroyuki Kato, Ryoga Tsurigami, Masashi Kato, Motoyuki Shimizu (Grad. Sch. Agric., Meijo Univ.)
Phanerochaete chrysosporium 由来新規ジオキシゲナーゼの機能解析
…… ○中村 光希, 加藤 大志, 釣上 竜河, 加藤 雅士, 志水 元亨 (名城大院・農)
- 13:54 (1Bp03) 学 食
Screening of beta-fructofuranosidase from Zalaria sp. Him3, fructooligosaccharides producing yeast
…… ○Yui Saito1, Mayumi Maeda2, Kenji Maehashi2, Jun Yoshikawa2 (1Grad. Sch. Appl. Biosci., Tokyo Univ. Agric., 2Fac. Appl. Biosci., Tokyo Univ. Agric.)
フラクトオリゴ糖生産菌Zalaria sp. Him3におけるβ-フラクトフラノシダーゼの探索
…… ○齋藤 佑衣1, 眞榮田 麻友美2, 前橋 健二2, 吉川 潤2 (1東農大院・応生科, 2東農大・応生科)
- 14:06 (1Bp04) 学 食 化
Production of sugar syrups containing a high concentration of ethyl alpha-D-glucopyranoside by XgtA, a glucosyl transfer enzyme derived from Xanthomonas campestris WU-9701
…… ○Wei Cao1, Haruka Nakahara1, Kaito Tamura1, Yoshitaka Ishii2, Kohtaro Kirimura1,2 (1Grad. Sch. Adv. Sci. Eng., Waseda Univ., 2Waseda Res. Inst. Sci. Eng.)
Xanthomonas campestris WU-9701由来グルコース転移酵素XgtAを利用したethyl alpha-D-glucopyranoside高含有糖シロップの生産
…… ○曹 偉1, 中原 遥1, 田村 佳都1, 石井 義孝2, 桐村 光太郎1,2 (1早大院・先進理工, 2早大・理工研)
- 14:18 (1Bp05) 化 医 基
Development of ATP production cascade using thermophilic enzymes
…… ○Takuma Suzuki1, Gladwin Suryatin Alim1, Kentaro Miyazaki1, Hiroya Tomita1,2, Kohsuke Honda1,2 (1ICBiotech, Osaka Univ., 2OTRI, Osaka Univ.)
好熱菌由来酵素を用いたATP生産カスケードの構築
…… ○鈴木 琢磨1, Suryatin Alim Gladwin1, 宮崎 健太郎1, 冨田 宏矢1,2, 本田 孝祐1,2 (1阪大・生工国際セ, 2阪大・先導的学際研機構)
- 14:30 Break
- 14:42 (1Bp06) 環
Elucidating the enzymatic properties of a novel polyamide4 hydrolase from marine bacterium
…… ○Yusuke Saito1, Masayoshi Honda3, Yoko Furuno4, Dai-ichiro Kato4, Hideki Abe5, Miwa Yamada2 (1Grad. Sch. Agric., Iwate Univ., 2Fac. Agric., Iwate Univ., 3Fac. Eng., Tokyo Univ. Sci., 4Grad. Sch. Sci., kagoshima Univ., 5CSRS, RIKENS)
海洋細菌由来新規ポリアミド4加水分解酵素の諸性質解析
…… ○齋藤 祐介1, 本田 正義3, 古野 洋子4, 加藤 太一郎4, 阿部 英喜5, 山田 美和2 (1岩手大院・農, 2岩手大・農, 3東理大・工, 4鹿児島大院・理, 5理研・環境資源)
- 14:54 (1Bp07) 環 基
Characterization of novel flavoprotein monooxygenases from white-rot basidiomycete Phanerochaete chrysosporium
…… ○Rinku Hamajima1, Mika Hayasaka2, Hiroyuki Kato2, Ryoga Tsurigami2, Masashi Kato2, Motoyuki Shimizu2 (1Sch. Agric., Meijo Univ., 2Grad. Sch. Agric., Meijo Univ.)
白色腐朽担子菌 Phanerochaete chrysosporium 由来新規 flavoprotein monooxygenase の機能解析
…… ○濵嶋 梨紅1, 早坂 実夏2, 加藤 大志2, 釣上 竜河2, 加藤 雅士2, 志水 元亨2 (1名城大・農, 2名城大院・農)
- 15:06 (1Bp08) 食 化 医
Fermentation of food residue, dashigara by Aspergillus sydowii and characterization of the hydrolysate
…… ○Shinji Takenaka1, Masaki Kato1, Yasuhiro Oribe1, Yukihiro Kimura1, Shinichi Tanaka2, Jyunichi Matsumoto2, Mikiharu Doi2 (1Grad. Sch. Agric., Kobe Univ., 2Marutomo Co., Ltd.)
Aspergillus syodwiiによる鰹節だしがらの発酵と可溶性画分の特性解析
…… ○竹中 慎治1, 加藤 将城1, 織部 恭宏1, 木村 行宏1, 田中 伸一2, 松本 淳一2, 土居 幹治2 (1神戸大院・農, 2マルトモ)
- 15:18 (1Bp09) 化 医
Secretion and identification of chitin-degrading proteins by the moderately thermophilic actinomycete S. thermolineatus
…… ○Kenichiro Enami1, Jiro Arima2, Daisuke Niki3 (1Grad. Sch. Sustainability Sci., Tottori Univ., 2Fac. Agric., Tottori Univ., 3United Grad. Sch. Agric. Sci., Tottori Univ.)
中等度好熱放線菌S. thermolineatusによるキチン分解系タンパク質の分泌と同定
…… ○枝並 研一郎1, 有馬 二朗2, 仁木 大輔3 (1鳥取大院・持社創生, 2鳥取大・農, 3鳥取大院・連農)
- 15:30 (1Bp10) 学 化
Characterization of an intracellular neoagarobiose-producing beta-agarase AgaX derived from Cellvibrio sp. WU-0601
…… ○Kaito Tamura1, Saki Kaizoji1, Yoshitaka Ishii2, Koutaro Kirimura1,2 (1Grad. Sch. Adv. Sci. Eng., Waseda Univ., 2Waseda Univ.Res. Inst. Sci. Eng.)
Cellvibrio sp. WU-0601 細胞内に検出されるネオアガロビオース生成型β-アガラーゼAgaXの諸性質
…… ○田村 佳都1, 海蔵寺 早希1, 石井 義孝2, 桐村 光太郎1,2 (1早大院・先進理工, 2早大・理工総研)
- 15:42 Break
- 15:54 (1Bp11) 学 基
Microbial metabolism of tea catechin
…… ○Minami Himeno1, Yoshiteru Hashimoto1,2, Takuto Kumano1,2, Michihiko Kobayashi1,2 (1Grad. Sch. Life Environ. Sci., Univ. Tsukuba, 2MiCS, Univ. Tsukuba)
茶カテキン代謝微生物の探索と初発酵素の精製
…… ○姫野 南実1, 橋本 義輝1,2, 熊野 匠人1,2, 小林 達彦1,2 (1筑波大院・生命環境, 2筑波大学・微生物サステイナビリティ研究センター)
- 16:06 (1Bp12) 基
Screening of microorganism with novel curcumin metabolism
…… ○Yoshiteru Hashimoto1,2, Kanon Sato1, Takuto Kumano1,2, Michihiko Kobayashi1,2 (1Grad. Sch. Life Environ. Sci., Univ. Tsukuba, 2MiCS, Univ. Tsukuba)
新規クルクミン代謝微生物の単離と代謝産物の同定
…… ○橋本 義輝1,2, 佐藤 伽音1, 熊野 匠人1,2, 小林 達彦1,2 (1筑波大院・生命環境, 2筑波大学・微生物サステイナビリティ研究センター)
- 16:18 (1Bp13) 食 化 農
A salt and an organic solvent-tolerant phosphite dehydrogenase for the nicotinamide cofactor regeneration under non-standard reaction condition
…… ○Gamal Nasser Abdel-Hady1,2, Takahisa Tajima1, Takeshi Ikeda1, Takenori Ishida1, Hisakage Funabashi1, Akio Kuroda1, Ryuichi Hirota1 (1Grad. Sch. Integr. Sci. Life, Hiroshima Univ., 2Fac. Agric., Minia Univ., Egypt)
- 16:30 (1Bp14) 化
Construction of an enzyme cascade for semi-de novo synthesis of NAD+
…… ○Christina Aryanti Pada Soa1, Takuma Suzuki1, Gladwin Suryatin Alim1, Hiroya Tomita1,2, Kentaro Miyazaki1, Kohsuke Honda1,2 (1ICBiotech, Osaka Univ., 2OTRI, Osaka Univ.)
- 16:42 (1Bp15) 化 医
The construction of a machine learning model to predict capable enzyme mutants
…… ○Tatsuhiro Isozaki, Naoki Watarai, Yuuya Nakamura, Koichi Tamura (digzyme)
酵素の有用変異体を予測する機械学習モデルの構築
…… ○礒崎 達大, 渡来 直生, 中村 祐哉, 田村 康一 (digzyme)
- 16:54 (1Bp16) 学 基
Structual and function analysis of novel L-methionine oxidase isolated from detabase
…… ○yui Kawamura, Shogo Nakano, Sayaka Sugiura, Sohei Ito (Grad. Sch. Integr. Pharm. Nutr. Sci., Univ. Shizuoka)
データベースより単離した新奇L-メチオニン酸化酵素の構造機能解析
…… ○川村 ゆい, 中野 祥吾, 杉浦 紗也加, 伊藤 創平 (静県大院・薬食生命)