第3日 (9月10日) 一般講演 E会場
西講義棟1 WL1-401 (13:30–17:06)
発酵生理学,発酵工学
〇印:講演者
学 :学生優秀発表賞の審査対象となる発表
食 化 医 環 農 基:研究アウトプット項目 (食品/化成品/医療/環境/農業/基礎)
- 13:30 (3Ep01) 学 食 医
Gordonibacter urolithinfaciens DSM 27213Tにおけるウロリチン4位脱水酸化を触媒する誘導酵素系の解析
…… ○片所 杏野1, 渡邊 寛子1, 中島 賢則2, 山本 浩明2, 小川 順1, 岸野 重信1 (1京大院・農, 2ダイセル・事業創出セ)Analysis of an inducible enzyme system catalyzing urolithin 4-dehydroxylation in Gordonibacter urolithinfaciens DSM 27213T
…… ○Anno Katasho1, Hiroko Watanabe1, Takanori Nakajima2, Hiroaki Yamamoto2, Jun Ogawa1, Shigenobu Kishino1 (1Grad. Sch. Agric., Kyoto Univ., 2Business Development Center, Daicel Corp.) - 13:42 (3Ep02) 学 環 基
硫化水素を増殖因子ないしエネルギー源とする多糖系セルロースアミノ化の発酵生産
…… ○斉藤 朝昌1, 荒木 優衣1, 松永 直樹1, 近藤 敬子2, 片平 正人2, 武田 穰1 (1横国大院・工, 2京大・エネ研)Fermentative production of a cellulose-aminating polysaccharide by feeding hydrogen sulfide as growth factor or energy source
…… ○Tomoaki Saito1, Yui Araki1, Naoki Matsunaga1, Keiko Kondo2, Masato Katahira2, Minoru Takeda1 (1Grad. Sch. Eng., Yokohama Natl. Univ., 2Inst. Adv. Energy Kyoto Univ.) - 13:54 (3Ep03) 学 基
コリネ型細菌のグルコース輸送に関与する遺伝子群の発現関係
…… ○高岡 晃平1, 村上 隼人1, 柘植 陽太1,2 (1金沢大院・自科, 2金沢大・新学術)Expression relationship of genes involved in glucose transport in Corynebacterium glutamicum
…… ○Kohei Takaoka1, Hayato Murakami1, Yota Tsuge1,2 (1Grad. Sch. Nat. Sci. Technol., Kanazawa Univ., 2InFiniti, Kanazawa Univ.) - 14:06 (3Ep04) 食 基
乳化した培地中のグルタミン生産菌の生産性の検討
…… ○馬場 文雄 (ダイナノファー乳化発酵研究所)Examination of productivity of Glutamine-producing bacteria in emulsified medium
…… ○Fumio BABA (Dynanofer Emulsification and Fermentation Lab.) - 14:18 (3Ep05) 学 環
有機性廃棄物によるメタン発酵の高効率化とアンモニア回収プロセスの開発
…… ○小松 駿介, 中島田 豊, 脇 滉 (広島大院・統合生命科学)Development of Methane Fermentation from Organic Wastes with Ammonia Recovery Process
…… ○Shunsuke Komatsu, Yutaka Nakashimada, Akira Waki (Grad. Sch. Integr. Sci. Life, Hiroshima Univ.) - 14:30 休憩
- 14:42 (3Ep06)
環 農 基 〈招待講演〉(講演中止)
Environmental exposomics : a sneak peak into the microbial exposures in the environment-human-food nexus of some lakes and caves in the Philippines
…… ○Ronilo Jose Danila Flores, Joshua Jomao-as, Juan Miguel Balatibat, Romella Beringuela, John Vincent Pleto, Lawrence Vitug, Pamela Custodio, Bonie Datul, Ria Arizala, Russel Santos, Marian De Leon (Univ. Philippines, Los Banos) - 15:06 (3Ep08) 医 〈招待講演〉
Host range and stability of Eschericia coli– and Klebsiella pneumoniae– infecting bacteriophages from hospital wastewater
…… ○Ursela Bigol, Marel Jan Joloro, Sharmen Berlin, Ruth Antoinette Chin, Janna Ysabelle Casidsid, Michael Angelou Nada, Mark Christian Reterta, Anton Roi Collado, Arra Asejo, Nikka Mae Yadao, Aubrey Joy Tejada, Virgilio De Paz, Joseph Ancla (Virology and Vaccine Research Program, DOST-ITDI, Philippines) - 15:54 (3Ep11) 食 化 医 環
Transcriptomic response of Xanthomonas campestris during xanthan gum production to glutamate concentration
…… ○Min Gou, CaiYun Xie, ZhaoYong Sun, YueQin Tang (Sichuan Univ) - 16:06 (3Ep12) 食 化 医 環
Optimizing inhibitor tolerance of Saccharomyces cerevisiae strains for enhanced xylitol production from straw
…… ○Cai Yun Xie, Min Gou, Zhao Yong Sun, Yue Qin Tang (Sichuan Univ) - 16:18 (3Ep13) 基
食品産業に利用される出芽酵母Saccharomyces cerevisiaeのメタボローム比較
…… ○福家 遥歩1, 清家 泰介1,2, 松田 史生1,2,3 (1阪大院・情報, 2阪大・先導的学際研機構, 3阪大・島津協働研)Metabolomic comparison of Saccharomyces cerevisiae strains used in the food industry
…… ○Ayumu Fuke1, Taisuke Seike1,2, Fumio Matsuda1,2,3 (1Grad. Sch. IST, Osaka Univ., 2OTRI, Osaka Univ., 3Omics. Innov. Res. Lab, Osaka Univ. Shimadzu Corp) - 16:30 (3Ep14) 学 食
異なる温度における清酒の揮発性成分変化の検討
…… ○前原 京佳1, 古野 正浩1,2,3, 福崎 英一郎1,2,3 (1阪大院・工, 2大阪大学先導的学際研究機構, 3大阪大学島津分析イノベーション協働研究所)Investigation of changes in sake volatile components at different temperatures
…… ○Kyoka Maehara1, Masahiro Furuno1,2,3, Eiichiro Fukusaki1,2,3 (1Grad. Sch. Eng., Osaka Univ., 2Industrial Biotechnology Initiative Division, Institute for Open and Transdisciplinary Research Initiatives, Osaka Univ,, 3Osaka University Shimadzu Omics Innovation Research Laboratories) - 16:42 (3Ep15) 学 食
メタボロミクスを用いたインドネシア産ファインロブスタコーヒーの品質に関与する化合物の調査
…… ○水谷 窓1, 福崎 英一郎1,2,3, Sastia Prama Putri1,2 (1阪大院・工, 2阪大・先導的学際研機構, 3大阪大学島津分析イノベーション協働研究所)Identifying quality marker in Indonesian Fine Robusta coffee using metabolomics approach
…… ○Sou Mizutani1, Eiichiro Fukusaki1,2,3, Sastia Prama Putri1,2 (1Grad. Sch. Eng., Osaka Univ., 2OTRI, Osaka Univ., 3Osaka University Shimadzu Omics Innovation Research Laboratories) - 16:54 (3Ep16) 学 環 基 〈トピックス〉
細菌集団の遺伝子発現モニタリングのための低インプットRNA-seqの開発
…… ○西村 美郁1,2, 林 哲太郎5, 久世 真理子5, 二階堂 愛5,6, 竹山 春子1,2,3,4, 細川 正人1,2,3,4 (1早大院・先進理工, 2産総研・早大 CBBD-OIL, 3早大・ナノライフ創新研, 4早大・生命動態研, 5理研・生命機能, 6東京医科歯科大・難治疾患研)Development of low-input RNA-seq for monitoring of gene expression in bacterial populations
…… ○Mika Nishimura1,2, Tetsutarou Hayashi5, Mariko Kuse5, Itoshi Nikaido5,6, Haruko Takeyama1,2,3,4, Masahito Hosokawa1,2,3,4 (1Grad. Sch. Adv. Sci. Eng., Waseda Univ., 2CBBD-OIL, AIST-Waseda Univ., 3Res. Org. Nano Life Innov., Waseda Univ., 4Inst. Adv. Res. Biosyst. Dynam., Waseda Res. Inst. Sci. Eng., Waseda Univ., 5BDR, RIKEN, 6Med. Res. Inst., Tokyo Med. and Dent. Univ.)