2021年度(第29回)論文賞受賞論文
投稿日: 2021.06.15 最終更新日: 2022.02.25
- Engineering Yarrowia lipolytica towards food waste bioremediation: Production of fatty acid ethyl esters from vegetable cooking oil : JBB Volume 129, Issue 1, January 2020, Pages 31-40
Tee-Kheang Ng1, Ai-Qun Yu1, Hua Ling1, Nina Kurniasih Pratomo Juwono1, Won Jae Choi1,2, Susanna Su Jan Leong1,4, Matthew Wook Chang1 (1 National University of Singapore, 2 A*STAR, 3 Singapore Institute of Technology)
- CRISPR-PCD and CRISPR-PCRep: Two novel technologies for simultaneous multiple segmental chromosomal deletion/replacement in Saccharomyces cerevisiae:JBB Volume 129, Issue 2, February 2020, Pages 129-139
Farhana Easmin1・笹野 佑1・木村 駿太2・Naim Hassan1・浴野 圭輔1・田口 久貴1・原島 俊1*(1 崇城大学,2 大阪大学)
論文賞紹介(生物工学会誌100巻2号掲載)
- In vitro reconstitution of non-phosphorylative Entner–Doudoroff pathway for lactate production:JBB Volume 129, Issue 3, March 2020, Pages 269-275
岡野 憲司*・朱 倩沁・本田 孝祐(大阪大学)
論文賞紹介(生物工学会誌100巻2号掲載)
- Selection and characterization of microalgae with potential for nutrient removal from municipal wastewater and simultaneous lipid production:JBB Volume 129, Issue 5, May 2020, Pages 565-572
明戸 剛1,2 ・星川 優美子1 ・野島 大佑1 ・屋部 佑介1 ・前田 義昌1 ・吉野 知子1 ・高野 博幸2 ・田中 剛1 (1 東京農工大学,2 太平洋セメント株式会社)
論文賞紹介(生物工学会誌100巻2号掲載)
- Continuous cultivation strategy for yeast industrial wastewater-based polyhydroxyalkanoate production:JBB Volume 129, Issue 5, May 2020, Pages 595-602
Aniruddha Bhalerao1, Rintu Banerjee2, Regina Nogueira1(1 Leibniz University Hannover, 2 Indian Institute of Technology, Kharagpur)
- Phenolic acid decarboxylase of Aspergillus luchuensis plays a crucial role in 4-vinylguaiacol production during awamori brewing:JBB Volume 130, Issue 4, October 2020, Pages 352-359
眞榮田 麻友美1,2・本底 麻綸2・渡嘉敷 建孝3・渡嘉敷 直杏1,2・水谷 治1,2・上地 敬子2・後藤 正利1,4・平良 東紀1,2*(1 鹿児島大学,2 琉球大学, 3 有限会社石川種麹店,4 佐賀大学 )
論文賞紹介(生物工学会誌100巻2号掲載)
- Data science-based modeling of the lysine fermentation process:JBB Volume 130, Issue 4, October 2020, Pages 409-415
徳山 健斗1*・下平 祥貴1・寺脇 貴弘1・楠瀬 泰弘1・中井 裕章2・辻 雄一郎2・戸谷 吉博3・松田 史生3・清水 浩3(1 味の素株式会社,2味の素アニマル・ニュートリション・ヨーロッパ社,3大阪大学)
論文賞紹介(生物工学会誌100巻2号掲載)